ВЪПРОСЪТ С МОНГОЛИЯ
2009-08-12 - Новосибирск
Да оборудвам мотора за трудната част Ясен знак
Нерешителен и нерешаващ
"Всички ли минават през теб?" - пита един от продавачите в магазина, откъдето съм купил масло. "Казахстанците ми ги пращат." - усмихва се Женя, и продължаваме нататък. Гуми има в другия магазин, но първо - да сменим маслото. Караме доста в града - движението е объркано и колите карат прекалено близо до мен, засичайки, изпреварвайки и сменяйки лентите както си искат. Навсякъде в Русия ли не признават тези бели черти на асфалта за нищо?
В апартамента на Женя пием кафе с лаптопи...
Женя е човекът, който води всички мото-туристи на мото-шоппинг в Новосиб. Хей, измислих ново име за магазин - "Мотошоп"
Пристигаме в някакъв гараж - не след дълго се появява приятел на Женя - Олег, който поддържа мотоциклетите и колите на целия им приятелски кръг. Сменям маслото си сам под тяхно ръководство за първи път през живота си - лесно е, даже приятно, чудя се как не съм го правил до сега. Олег е много весел и постоянно се шегува, дори и когато сръчно разливам част от маслото по пода на гаража. Звъни му негов приятел - има авария, налага се да излезе да му помогне и ще се върне след черидесетина минути. Вали силен дъжд, чудя се как мога да изкатеря песъчливо-калния път, по който съм се спуснал... "Десетина пъти по-зле." - казва Женя, когато го питам дали в Монголия пътят ще бъде такъв.
В отсрещния гараж имат заваръчен апарат и успяват да поправят стойката за втория флаг точно когато Олег се връща. Женя трябва да се върне на работа - има задачи, а двамата с Олег ще обикаляме града с колата му, за да свършим моите. "Ти къде?" - казва Олег, когато понечвам да се кача. От грешната страна на колата съм - тя е с десен волан - над осемдесет процента от колите тук са така. Япония е по-близко от Европа и е по изгодно да си вземеш кола от там. Странно е, наистина навсякъде са или десни волани, или просто стари руски коли... "Колкото по на Изток отиваш, толкова повече ще стават." - уверява ме Олег. В колата е надуто някакво парче на Металика, което не съм чувал - Astronomy - жестоко е. Боже, откога не съм слушал свястна музика със свестен звук, бях забравил колко ме зарежда това. Олег увеличава почти до дупка.
В магазина, който е някъде много извън града, има задна гума. Решавам да взема само задна - моите са наред и могат да издържат още - не ми се ще да ги сменям сега, защото по който и път да мина, нещата са все зле. Гумите са тежки и нямам къде повече да ги сложа, така че е по-добре да взема само задна, която, както ми казват, е много по-вероятно да се спука. Не се учудвам - моторът е натоварен зверски отзад и се чудя какво да изхвърля, че да го олекотя. Намираме правилната гума и тръгваме да си ходим, когато се сещам да погледна и откривам, че е "tubeless"- безкамерна, докато моите са камерни. Доколкото знам, да сложиш камера в безкамерна гума се прави само в краен случай и работи за кратко - говоря за това с продавача, който ме уверява, че няма проблем и че, честно казано, съм бил задавал "глупави въпроси". Не ме интересува дали са глупави или не - ако не знам нещо, имам намерение да питам, за да разбера. Още един пример как за мнението на другите за нас правим компромиси със себе си през цялото време - аз нямам намерение да се правя на разбирач и да запазя умно мълчание - предпочитам да задам тъпите си въпроси и да се науча, вместо да се боря за уважението на хора, които дори не го заслужават. Нека, да, по-добре да съм глупав, но сигурен, че няма да запецна по средата на някое поле без никакви шансове за измъкване в рамките на седмици... На гумата ясно пише "Tubeless - use tube on tube type rim." Звъня на Женя, който ми казва, че проблемът с безкамерните гуми е, че вътре има ребърца, които протъркват вътрешната гума много бързо, и може да се наложи да се сменя на три хиляди километра, което значи, ако карам със скоростта от предишните две седмици - веднъж на седмица. No can do. Олег също звъни на някого, който казва, че няма проблем, а по-късно ни носят и друга гума – по-стара година, два пъти по-скъпа и с абсолютно същите ребърца вътре... Доколкото си спомням, на семинара в Германия казаха, че проблемът е самият rim на гумата да не застъпи и скъса вътрешната... Мислим и с Олег решаваме все пак да вземем тази. Взимаме и една вътрешна, и се отправяме към гаража.
Пътьом минаваме през нещо като мол за авточасти. Купувам си голям пакет свински опашки - след последния СМС на Чаба от Позитрекс да не забравям, че свинските опашки правят чудеса, отдавна планирам да си взема, намираме още ластици за багаж, ремъци за багаж и руски комплект за лепене на вътрешни гуми, както и едно пиле на грил, с нещо като голями тестени палачинки и комплект сосове. Изяждаме го в гаража върху някакъв вестник, и това е едно от най-вкусните неща, които съм ял откакто тръгнах от вкъщи.
Завързването на гумата за мотора не е лесна задача. Дори е трудна. Върху централния куфар тя лесно може да се изсули на една страна, за отпред е тежка, на седалката няма място заради тубата, която вече е достатъчно тежка... Олег измисля гениалното решение да прикрепим със скоч две дъски. Обмотаваме ги целите и се получава нещо като антикрило върху куфара... Не е най-красивото нещо на света, но както казах, това не е конкурс за мототунинг - важното е да издържи до Япония или до където ми се наложи да сменя гумата.
Карам след Олег, и подскачайки на някаква бабунка, предницата на мотора влиза в резонанс - кормилото се мести от едната посока в другата и е трудно да го спреш - дори невъзможно, ако е силен, но този е съвсем лек. Надявам се, че не е заради претоварената задница. Опитвам да повторя същото нарочно - успявам чак, когато удрям по рязко кормилото от едната страна. Това също е лошо. Алтернативно място за гумата няма, а аз дори не знам дали това е причината... Едно от най-тежките неща в куфарите е стойката за камерата, която правихме с Ники и екипа му от Слайдман - в крайна сметка използвахме рамката над фаровете да закрепим батмобокса, и за да я монтирам изобщо, трябва да го свалям. Досега това не се е случило и шансът да се случи е минимален, от друга страна не ми се ще да хвърлям усилията на Ники на вятъра и да пращам стойката обратно в България. Може да се окаже, че нямам избор.
Олег ме закарва до апартамента на Женя, откъдето сам намирам паркинга на две преки. Вечерта, когато Женя се прибира от тренировка, отново си говорим за Монголия - той звъни на Михай. "Абсолютно невъзможно е. Мислех, че ще е трудно, но беше много по-трудно, отколкото си мислех, а аз съм с ГС." - Михай ми обяснява да забравя да мина оттам. Възможно е да се срещна с него, защото той отива в Иркутск - ще си поправя течащия преден кол на мотора. Започвам все повече да клоня към влизане от Улан-Уде... Но не е ли това просто оправдание, за да не вляза от запад? Какво да правя с Монголия? Надявам се Бог да ми подскаже, и то така, че да разбера, а да не го пропусна между всички други неща.
Събира се много. Исках да карам по седемстотин километра, преди да намеря изкуство - мисля, че си поставих тази цел във Волгоград и досега се провалях да я следвам. Последното смислено нещо, което направих, беше в Хоперский Пионер - на... осем, може би, хиляди километра? Това са над десет неща, които НЕ съм спрял да направя. Кое искам да правя повече - да бързам, само за да успея да съм в Монголия на рождения си ден, или да карам както ми е кеф, спирайки където ми е кеф и научавайки неща, които ме кефят. Защо следвам някакъв принципен дедлайн... Рожденият ми ден е просто още една концепция. Какво, като съм се родил тогава? Кое е по-важно за мен? Имам нужда от време, преди да вляза в Монголия - време, в което да опиша последната седмица, да използвам възможността накрая да имам Интернет и да кача и обработя материалите... Мечтата да бъда в Монголия на 15-ти е абсолютно постижима - на една ръка разстояние, може би това я "девалвира" и вече не държа толкова на това. Ще си го отпразнувам там - сам, както исках, в момент, който ме кефи. Просто ще бъде малко по-късно. Сега имам други задачи.
357
xzilhuulo2011-03-18 02:15:42
sjbmT4 <a href="http://xfbcahpqsdmw.com-/">xfbcahpqsdmw</a>, [url=http://zwoqetooxrjt.com/]-zwoqetooxrjt[/url], [link=http://ujniuofpjnkz.com/-]ujniuofpjnkz[/link], http://ifaosqpwrbml.com/
ulyana2009-08-27 15:26:14
Niceday,благодаря.Д-сега включвах на видео,но мислех,че записите ще си излизат един след друг.А то отново с датите от месеца е свързано.Сега вече ще следя и видеозаписите.О-е веднъж - огроооооооооооо-омно благодаря!
mum2009-08-27 10:33:13
p.s.Дима, под картой кликни на "виж в детайл7"
mum2009-08-27 10:27:17
Привет, Дима! Коста сейчас в Иркутске. Чтобы увидеть его на карте, иди в "НАЧАЛО".
дима2009-08-27 08:26:49
Привет Коста !Постоянно наблюдаем за твоим путешествием.Во- только на карте не могу тебя найти.Ты сейчас где?
Niceday2009-08-27 01:04:29
ulyana, от главното меню избираш "Видео", после почти като с пътеписите:) Ето няколко дати - 19.06,26.06,02.07,04.07,19.07 Мисля, че имаше още 2. Приятно гледане и на всички, които не са ги видели още:)
ulyana2009-08-26 23:45:31
Някой ще ми каже ли как да следя видеозаписите?О-вен в началото два и този с камилите /супр е!!!/ нищо друго не намирам.На Коста - приятен и безавариен път през Монголия!
Vladi42009-08-26 21:54:13
Изхвърли всички боклуци, които не ти трябват и олекоти мотора максимално! Освен тубата с бензина си вземи повече вода. Даже и да не минеш през Монголия от тук нататък пътят ще е тежък и лош!
kel4o2009-08-26 20:54:44
Невземането на решение също е един вид решение ;)
Bibata2009-08-26 20:43:18
Moята \"рецепта\" за вземане на решения е следната - отлагам всичко до последния момент, чудя се, мая се, но нищо не решавам. Мисля и преценявам. И в последния момент, ама точно тогава когато вече просто няма накъде и ТРЯБВА да се реши се ядосвам сама на себе си, че съм толкоз нерешителна, че импулсивно и на момента взимам Решението и то обикновено няма нищо общо с каквито и да било предварителни планове и изненадвайки и всички около мен и най-вече самата себе си лягам и заспивам спокойно и с усмивка.... Така че - изненадай се сам себе си :) При мен работи - винаги...И винаги се оказва, че е било за добро :) На добър път!
Savasto2009-08-26 19:54:23
Избрал си по-доброто решение, Коста :) Попътен вятър! И дано не ти се налага смяна на гума по средата на нищото!
staria2009-08-26 17:55:08
Хубаво е че си намерил гума и масло си сменил.Все пак със това анти крило ще подобриш аеродинамиката.-омисли за Монголия май имаш лоши новини.Може и да няма път.Продължавай напред!!!
Silvie2009-08-26 17:29:38
:)
2009 ALL RIGHTS RESERVED! FIRE INSIDE